Skip to content
ВСП "Олександрійський аграрний фаховий коледж Білоцерківського НАУ"
Телефон: (05235) 7-43-02 , Адреса: вул. Діброви, 85, м. Олександрія, Кіровоградська обл., 28000
Головна сторінка
Охорона праці та безпека життєдіяльності ВСП “ОАФК БНАУ”
Видатний олександрієць Д. Чижевський, а ми є його нащадки! Історія поруч….
Conferenceо – щорічний науковий аналіз роботи в коледжі
Студентське самоврядування в коледжі
Студенти – наша гордість!
Студенту
Рада Студентського Самоврядування
Заходи спрямовані на запобігання та протидію “булінгу” та “корупції” у ВСП “ОАФК БНАУ”
Програма для перевірки робіт на (запозичення)тобто ПЛАГІАТ
Організація фізичного виховання в коледжі
Тести для здобувачів освіти ВСП “Олександрійський АФК БНАУ”
Рейтинг студентів 1 – 4 курс
Розклад занять, іспитів та заліків
Бібліотечний фонд ВСП “Олександрійський АФК БНАУ”
Коди Classrom
Абітурієнту
Вступна кампанія 2025 – дорожня карта вступника
Перелік документів до вступу, КП
Як зареєструватись на НМТ?
Інформація для абітурієнтів, що є військовозобов”заними
Умови проходження НМТ 2024 та перелік предметів під час складання НМТ
Рекомендації МОН щодо термінів вступної кампанії 2023 року! Знай більше!
Мова освітнього процесу
Правила прийому на 2024 рік
Комплект документів для вступу в ЗО
Вартість навчання
Обсяги прийому
Ліцензії та сертифікати
Мотиваційний лист: питання та відповіді!
Перелік конкурсних предметів (вступних іспитів, творчих конкурсів)
Критерії оцінювання та перелік питань з індивідуальної усної співбесіди з української мови
РОЗКЛАД складання ІУС НА БАЗІ ПЗСО
Історія коледжу
Історія коледжу у фотографіях
Вступна кампанія
Перелік спецільностей за якими ведеться підготовка у ВСП «Олександрійський аграрний фаховий коледж БНАУ”
Розклад вступних випробувань
Викладачу
Пріоритетні завдання виховної роботи на 2024-2025 навчальний рік. Напрямки виховної та позанавчальної роботи в коледжі та гуртожитку.
Робота атестаційної комісії ВСП “ОАФК БНАУ” у 2023 – 2024 н.р.
Таблиця розрахунку рейтингу викладача
Школа “Професійної адаптації молодого викладача”
Платформа ZOOM: поради для викладача
Річний звіт про діяльність викладача в ВСП “Олександрійський АФК БНАУ”
Річний звіт в.о. директора за 2023р
Колектив
Вітання для працівників педагогічного колективу від Адміністрації коледжу!
Структура та органи управління
Знай ці дати за українським сімейним календарем
Юридичний портал
На черговому засіданні Уряду затверджено рішення про Порядок переведення на навчання за кошти державного бюджету окремих категорій здобувачів фахової передвищої, вищої освіти, які були зараховані на навчання до 2021 року включно на місця, що фінансуються за кошти фізичних або юридичних осіб.
Вакансії
Вибори директора
Білоцерківський національний аграрний університет оголошує конкурс на заміщення посади директора Відокремлений структурний підрозділ «Олександрійський аграрний фаховий коледж Білоцерківського національного аграрного університету».
Новини
Освітньо – професійні програми спеціальностей для МС, ФМБ
Освітньо – професійна програма спеціальностей для ФМБ
Освітньо – професійна програма спеціальність 201 Агрономія
Освітньо – професійна програма Агрономія Навчальний план(робочий) 2022 – 2023рр.
Освітньо – професійна програма спеціальність 204 Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва
Освітньо – професійна спеціальність програма 211 Ветеринарна медицина
Розпорядження про право проводити освітню діяльність для ВСП “ОАФК БНАУ”
Циклові комісії в ВСП “ОАФК БНАУ”
Циклова комісія технологічних дисциплін
Вотінцева Ірина Василівна
Дробот Олена Василівна
Криворот Євгеній Олександрович
Ремезов Яків Миколайович
Борищук Руслан Віталійович
Спільник Олена Василівна
Ніколенко Роман Андрійович
Робочі програми за 2022н.р.
Птахівнику на замітку
А ви знали? Чим відрізняються коричневі яйця від білих
Галузь конярство: перспектива чи розкіш?
Циклова комісія ветеринарних дисципплін
Овчаренко Валерій Федорович
Бахмач Віктор іванович
Заріцька Ірина Миколаївна
Загоруйко Ліза Василівна
Чистяков Денис Сергійович
Харченко Оксана Миколаївна
Цікава мікробіологія
Запитайте у ветеринарного лікаря!
Вакцинація котів і собак
Як розмовляє кішка
Колежанські щорічні традиції
Циклова комісія загальноосвітніх, гуманітарних та соціально-економічних дисциплін
Гарний початок – половина роботи
Діордіца Іван Миколайович
Білоус Інна Василівна
Вяла Світлана Вячеславівна
Соловйова Тетяна Іванівна
Копту Олена Іванівна
Євдокімова Тамара Іванівна
Чобенко Анастасія Вікторівна
Чобенко Олександр Валерійович
Лисак Вікторія Валеріївна
Гончар Микола Володимирович
Професійний саморозвиток викладача
ПОЛОЖЕННЯ ВСП “ОАФК БНАУ”
Нормативно – правова база освітнього процесу в Коледжі
Практичне навчання в ВСП “ОАФК БНАУ”
Виховна робота в коледжі
ВСП “Олександрійський АФК БНАУ” запрошує на Батьківські збори, які відбудуться 11.10.2024 року у читальній залі о 12.00.
Будні коледжу під час воєнного стану
Фото виставка, яку відвідали студенти коледжу “Наше серце сталь”пам”ятаймо ГЕРОЇВ АЗОВУ! Стигне кров, завмирає серце та перехоплює дух!
Виставка “Реалії війни”. Студенти ВСП “ОАФК БНАУ” діляться враженнями.
Волонтерські напрямки роботи від наших викладачів та студентів!
Патріотична онлайн – фільмотека
Музичний фронт коледжу
Творчі зустрічі “Україна понад УСЕ”
Рідний край
Велика весняна ТОЛОКА
У ВСП “ОАФК БНАУ” завітав ВЕРТЕП!
Поради та корисні посилання під час воєнного стану
Дистанційні виховні заходи
Тести для здобувачів освіти ВСП “ОАФК БНАУ”
Психологічний ХАБ СТІЙКОСТІ
На зв”язку психолог
ANONS
Фотовиставка. Міський музейний центр запрошує!
Як відпустити минулий рік і спланувати щастя у новому 2023році
Психологія в усіх сферах життя
Комунікативний тренінг: “Я підліток!”
Молодіжна субкультура ПВК “Редан” або “Рьодан”. У чому небезпека?
Розмова із психологом: “Як контролювати Свій психологічний контейнер?”
Не будь залежним від гніву!
Як підготуватись до ZOOM конференції: корисні поради від психолога
Дистанційне навчання без стресу
5 причин, які пояснюють чому ми все беремо близько до серця
Як уникнути психологічних втрат. Будь на сторожі!
що таке газлайтинг…
5 порад як підготувати себе до весни
Відключення світла та наше психологічне здоров”я
Як подолати ПТСР та ГСР… особливо актуально в повоєнний час!
Переведення годинника на зимовий час, істотні психологічні проблеми та як їх подолати
Лідерство, як соціальний феномен
Що таке депресія?
Сам Собі психолог! Тримай Свій психологічний стан під контролем…
Чому варто пити чай?
Міф про психологів
Фінансова звітність ВСП “ОАФК БНАУ” 2023 – 2024 рік
Віртуальний методичний кабінет
Чому варто пити чай?
ЦЕ ЦІКАВО
. 15 грудня у країнах, які вважаються лідерами у виробництві чаю, відзначають
Міжнародний день чаю
. Це свято було вигадане, щоб привернути увагу державних установ та самих споживачів чаю до тих проблем, із якими постійно стикаються його виробники.
Появі Міжнародного дня чаю передувало безліч засідань міжнародних організацій і профспілок, які обговорювали можливість появи такого свята. Після обговорення на Всесвітніх громадських форумах в індійському Мумбаї в 2004 році і бразильському Порту-Алегрі, в особі Центру з освіти і Спілкування в 2005 році, дата 15 грудня стала носити назву “Міжнародний день чаю”.
Чай здавна відомий в різних країнах (в Індії, Греції, Туреччині, Італії, Китаї, Англії). На сьогодні важко знайти куточок світу, де б цей напій не знали. Чай також цінують за його лікувальні властивості. Ним лікують хвороби, знімають втому, зігріваються від холоду і рятуються від спеки. В давні часи молоді листочки використовувались в їжу, а старі м’ясисті – як лікарський засіб. В давніх книгах описані лікувальні властивості чаю: чай додає людині розуму, робить легким тіло і прояснює очі, дає можливість менше спати. В давнину китайці називали чай “вогнем життя”.
На початку ХVIII століття лікар японського імператорського двору відзначав, що “чаювання сприяє очищенню крові та слизової оболонки очей, регулює роботу печінки і селезінки, знімає втому, тонізує м’язи тіла…”
Учені тих часів описали 24 лікувальні властивості чаю, це – нейтралізація отрути, лікування голосу, зміцнення зубів, зменшення ваги тіла та інші. Дослідження сучасних вчених тільки підтверджує це твердження. Крім цього, чай усуває шкоду від вина, нейтралізує отруєння алкоголем, зміцнює шлунок і статеву систему, має потогінну та сечогінну властивості, тамує спрагу та знімає біль голови. Чай очищує кров і покращує шлунок, мозок та колір шкіри обличчя, надає подиху свіжості, пригнічує запах вина, часнику та цибулі. Чай заспокоює серцебиття, позитивно впливає при захворюваннях серця, полегшує дихання. Чай корисний при гепатиті та при хворобах, що виникають при геморої і затримці сечі.
Чай має дві унікальні властивості – синтезує в рослині рідкісні елементи і перетворює їх в корисні для людини.
Чайний кущ отримує з ґрунту і синтезує найрізноманітніші і дуже рідкісні корисні речовини. Заварений чай має дивовижну здатність віддавати найкращу і найкориснішу для людини частину.
“Чай – напій не простий. Коли чаювання стає ритуалом, воно розвиває вміння бачити велике в дрібницях” Мюрієль Барбері
Чим корисний чай?
В будь якому сорті чаю присутні більш ніж 130! речовин різної складності. Ці речовини складають приблизно 10 більш-менш постійних груп, які визначають якість того чи іншого виду і сорту чаю. Майже половина з них відноситься до екстрактивних речовин, тих, що переходять в гарячий напій. Свій темний, часом навіть червоно-коричневий колір і в’яжучий терпкий смак заварений чай отримує завдяки дубильним речовинам – танінам. У сухому чаї їх до 16%. Ефірні олії, вміст яких в чайному листі сягає 0,007%, надають чайній заварці неповторного та специфічного аромату. До дубильних речовин відносяться також катехини. Як і всі дубильні речовини, катехини зміцнюють еластичність стінок судин, зменшують їх ламкість та проникність, що має винятково важливе значення в профілактиці і лікуванні атеросклерозу.
Чай діє заспокійливо при захворюваннях серцево-судинної системи, розширяє судини, ліквідовує спазми, сприяє нормальному кровообігу, нормалізує тиск крові. При гіпертонії катехини знижують тиск, усувають біль голови і шум у вухах. Катехини зв’язують у кишківнику небажані для організму продукти обміну речовин, що разом з дією пектинів сприяють оздоровленню, підтримці тургора в тканинах і є вельми корисним в комплексі заходів профілактики передчасного старіння. Тонізуюча дія завареного чаю обумовлена наявними в ньому алкалоїдами – кофеїном і теоброміном. Сорти високої якості чаю містять до 4% цих речовин. Чай багатий вітамінами. Він містить вітаміни A, B1, B2, пантотенову кислоту, P, PP, K, С (150-230 міліграм). У свіжих листках чаю в 4 рази більше аскорбінової кислоти, ніж у соках лимона і апельсина. Зелений чай має в 10 разів більше аскорбінової кислоти, ніж чорний.
Чай називають еліксиром життя, який нам подарувала природа, бо він унікальний за своїм вмістом вітамінів.
Шкідливість чаю
Але не все так райдужно для любителів цього смачного напою. Існує і зворотний бік. Найголовнішим критерієм шкоди чаю є низька якість видів, які представлені на полицях наших магазинів.
У дешевих повсякденних сортах чаю містяться барвники та ароматизатори. Ті сліди, які ви бачите на чашці після випитого чаю, залишаються і усередині вашого організму. Крім того, барвники шкідливі для організму.
Гарячий чай обпікає ваші внутрішні органи. Через сильну стимуляції горла, стравоходу і шлунка можуть виникнути хворобливі зміни цих органів.
При заварюванні чаю не завжди використовується чиста вода. Часто в чайник заливається вода з під крана. Крім того, кип’ятіння води вбиває не тільки шкідливі речовини у воді, але і корисні, роблячи саму воду мертвою.
Чай можна пити тільки свіжозаварений, через 20 хвилин у ньому починається процес мимовільного окислювання ароматичних складових, фенолу, ліпоїдів, ефірних масел.
При тривалому вживанні чорного чаю, зуби жовтіють, а зелений чай у великих кількостях руйнує зубну емаль.
Міцний чай має високий вміст кофеїну і теїну і може стати причиною головного болю і безсоння.
Міцний чай негативно впливає на роботу серця, стимулює надмірне виділення шлункового соку.
Зелений чай може бути шкідливий людям, що страждають закрепами, оскільки має закріпляючу дію.
Чай протипоказаний при високій температурі, бо теофілін, що міститься в чаї, ще більше підвищує температуру тіла.
Зелений чай знижує артеріальний тиск, тому гіпотонікам слід обмежити споживання зеленого чаю.
Запам’ятайте! Головне – правильно заварювати чай!
Для того, щоб витягти всю користь з напою, слід знати, як правильно заварювати чай. Так, наприклад, зелений чай можна заварювати неодноразово, але бажано не більше п’яти разів. А от чорний чай – не більше одного разу. Причому, випивати його слід протягом п’ятнадцяти хвилин після заварювання.