Птахівництво — це інтенсивна галузь, яка характеризується високою плодовитістю і скоростиглістю сільськогосподарської птиці. Від птиці отримують продукти харчування з прекрасними смаковими якостями (яйце і м’ясо) і сировину (пух, перо та ін.) — для промисловості. Куряче яйце містить 8 незамінних амінокислот і забезпечує потребу людини у вітаміні А на 15%, В2 і Д на 10% і В12 — на 50%, білок засвоюється на 97%. Кури яєчних порід починають яйцекладку в 4-місячному віці і отримують від них 250-280 і більше яєць на рік. Оптимальним терміном забою курчат-бройлерів є 42 дні. На отримання 500-600 г яєчної маси витрачається менше 2 кг, а на приріст 1 кг живої маси бройлера — 2,0-2,1 кг повноцінного комбікорму.
Птах відрізняється інтенсивним обміном речовин. Висока енергія росту каченят забезпечує збільшення живої в 40 разів і більше за 7 тижнів життя. Температура тіла знаходиться в межах 40-420С з частотою серцевих скорочень 150-200 ударів на хвилину. Птах всеїдна, у неї відсутні зуби.
Птицю можна утримувати великими партіями на обмежених площах, а також вона досить добре пристосована до інтенсивних методів утримання в промисловому птахівництві.
Важливою біологічною особливістю птиці є те, що її зародок розвивається поза тілом матері. Це дозволяє шляхом штучної інкубації організувати виробництво яєць і м’яса на промисловій основі.
Птах представляє один з великих класів тварин, в який входить близько 8600 видів. В даний час одомашнені і використовуються в сільському господарстві кури, індички, качки, гуси, цесарки, перепілки і голуби.
І ЖИТТЯ ПЕРЕМОЖЕ СМЕРТЬ!!! ВСЕ БУДЕ УКРАЇНА!